: لباس شهرت، لباسي است كه پوشيدن آن براي شخص، به خاطر رنگ يا كيفيت دوخت يا مندرس بودن آن و علل ديگر، مناسب نيست، به طوري كه اگر آن را در برابر مردم بپوشد، توجه آنان را به خود، جلب نموده و انگشت نما ميشود.
فقط در ادامه فرمایشات شما خواستم موضوعی را بیان کنم:
امام علی علیه السلام در نهج البلاغه، خطبه 193 در بیان صفات متقین فرموده اند: ملبسهم الاقتصاد؛ پوشش آنان میانه است.
علامه مجلسی رحمة الله علیه در توضیح این عبارت می فرماید: یعنی اقتصاد میانه روی، و قرار داشتن در بین دو طرف افراط و تفریط است و معنای این عبارت این است که متقین نه لباسی می پوشند که آنها را به درجه خوش گذرانان ملحق کند و نه لباسی که آنان را به انسان های پست ملحق گرداند یا سبب شهرت آنان به زهد شود. (بحارالانوار، ج 64، ص 319)
حماد بن عثمان به امام صادق علیه السلام عرضه می دارد که امام علی علیه السلام، لباس خشن می پوشیدند و پیراهن خود را به قیمت چهار درهم تهیه می کردند اما شما لباس خوب می پوشید. حضرت در پاسخ او فرمودند:
امام علی علیه السلام آن گونه لباس را در زمانی می پوشیدند که ناپسند نبود اما اگر امروزه آن گونه لباس پوشیده شود انسان انگشت نما می شود. بهترین لباس هر زمان لباس اهل آن زمان است.(کافی، ج 6، ص 444)
در روایت دیگر از امام رضا علیه السلام نقل شده است: و لیس یحتمل الزمان ذلک؛ زمانه تحمل اینگونه رفتار را ندارد.(مکارم الاخلاق، ج 1، ص 220.)
بر پایه این رهنمود دینی می توان نتیجه گرفت که لباس شهرت عنوانی نسبی و شناور است که در زمان ها و مکان های مختلف و از حیث افراد، مصادیق متفاوت دارد. چه بسا لباسی که در یک جامعه لباس شهرت است ولی در جامعه دیگر غیرعادی تلقی نمی شود. حتی در مورد فردی تا فرد دیگر ممکن است متفاوت باشد. اگر چنین تغییری در عنوان (موضوع حکم) پدید آید حکم شرعی هم از زمانی به زمان دیگر و از جامعه ای به جامعه دیگر متفاوت خواهد بود.
رواق منظر قلب من آشيانه ی توست
اگر چه منظر چشمم بدون مهمان است
۱۳۹۳/۱۱/۲۲، ۱۲:۴۰ ب.ظ (آخرین ویرایش در این ارسال: ۱۳۹۳/۱۱/۲۲، ۱۲:۴۳ ب.ظ، توسط farokhi.)
اجوبه الاستفتائات
معیار لباس شهرت چیست؟
ج: لباس شهرت لباسی است که پوشيدن آن برای شخص، به خاطر رنگ يا کيفيت دوخت يا مندرس بودن آن و علل ديگر مناسب نيست، بهطوری که اگر آن را در برابر مردم بپوشد توجه آنان را به خود جلب نموده و انگشت نما میشود.